Πάνος Σταθόγιαννης: Μια κοιμωμένη που αφυπνίζει

xalepas

Ο Πάνος Σταθόγιαννης για την παράστασή μας ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ: η κοιμωμένη μου:

ΜΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΠΟΥ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ

Το βραβευμένο θεατρικό έργο «Γιαννούλης Χαλεπάς – Η Κοιμωμένη μου», του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, πέρα από την παρακολούθηση της ζωής του μεγάλου μας γλύπτη, θέτει επί τάπητος και το αιώνιο ζήτημα της σύγκρουσης ανάμεσα στην πάντα κατασταλτική «αντικειμενικότητα» και την δημιουργική «υποκειμενικότητα». Με άλλα λόγια – τη σύγκρουση ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα.

Ο αντικειμενικός κόσμος (κοινωνία, φύση) έχει συγκεκριμένες αρχές και σταθερές, στην απατηλή ευταξία των οποίων το δημιουργικό πνεύμα προκαλεί ρωγμές, προτείνοντας μια άλλη νοηματοδότηση του βίου, στη βάση της ελευθερίας και του κάλλους.

Στο εν λόγω θεατρικό, τις κοινωνικές απαιτήσεις, παραγγελίες και προσμονές εκφράζει η μητέρα του Γιαννούλη Χαλεπά (μητέρα, μήτρα, χοϊκότητα, ύλη) που προσπαθεί να καθηλώσει τη δημιουργική ανάταση του τεράστιου αυτού γλύπτη. Γνωρίζουμε την τραγωδία που προκάλεσε αυτή η σύγκρουση. Τον εξοβελισμό του μεγάλου καλλιτέχνη, την καθήλωσή του σε διάφορα φρενοκομεία, την καταστροφή πολλών έργων του.

Ο άνθρωπος Γιαννούλης Χαλαπάς νικήθηκε από την «αντικειμενικότητα».

Το έργο του όχι. Θα μείνει στους αιώνες όχι μόνο ως (έστω σακατεμένη) ενσάρκωση του πνεύματος, αλλά και ως διαρκής καταγγελία της «όντως ζωής» εναντίον του ψεύδους της συμβατικής καθημερινότητας.

Εξαιρετική παράσταση. Συγκλονιστικοί οι ηθοποιοί Γιούλη Ζήκου, Πέτρος Αποστολόπουλος Λ. Κατσούδη. Βγήκα από το θέατρο «Τέσσερις Εποχές» με έναν πικρό κόμπο στο λαιμό αλλά και ένα λυτρωτικό φτερούγισμα βαθιά στο στήθος.

Πάνος Σταθόγιαννης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *